Tiroit Kanseri ve Tedavisi

Çok rastlanan bir tür olmamakla birlikte tiroit kanseri, en sık görülen endokrin organ kanseridir. Son yıllarda ve özellikle Çernobil kazasından sonra görülme oranının arttığı söylenmektedir. Görüntüleme yöntemlerinde ki ilerleme de bu kanserin daha sık teşhis edilmesine sebep olmuştur. Pek çok alt türü bulunan tiroit kanserlerinin büyük bölümü tamamen tedavi edilebilir. Bu yazımızda tiroit kanserleriyle ilgili genel bilgiler yanında tanı ve tedavi süreciyle ilgili güncel bilgileri de bulabilirsiniz.

 

Tiroit Nedir?

Tiroit, boynunuzun ön tarafında, âdemelması isimli çıkıntının hemen altında yer alan kelebek şeklinde ki küçük bir organdır. Ağırlığı 20-40 gr arasındadır. Soluk borusunun sağında ve solunda birer lob ve bu lobları soluk borusunun ön kısmında birleştiren istmus isimli bir parçadan oluşmaktadır. Tiroit, kana tiroit hormonları ( T4,T3) ve kalsitonin salgılar. Metabolizma hızını ve vücut ısısını kontrol eder. Kalsitonin hormonu, paratiroit hormonu ile birlikte çalışarak vücudun kalsiyum dengesini düzenler.

Tiroit Kanseri Nedir? 

Tiroit hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak “nodül” adı verilen kitlenin oluşmasıyla başlayan bir süreçtir. Nodüllerin yaklaşık yüzde %95’i iyi huyludur, kanser ile sonuçlanmaz. Geri kalan küçük kısım ise kontrolsüz büyümeye devam ederek tiroit kanserine yol açabilir. Ayrıca söz konusu kanserler nadiren de olsa kan yoluyla diğer vücut bölgelerine metastaz yapabilir. Tiroit kanserlerinin büyük bölümü tamamen tedavi edilebilir.

Tiroit Kanseri Belirtileri Nelerdir? 

Birçok hastada belirgin bir semptom yoktur. Genelde boynun ön tarafında beliren şişlik ilk semptomdur. Daha az rastlansa da boyun lenf bezlerinde büyüme, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı ve tiroit nodülleri, üst solunum yolu enfeksiyonu ve bu bölgenin diğer habis hastalıkları da benzer belirtilere yol açar. Bedeninizde bu belirtilerin olması halinde doktora başvurulması en doğru yol olacaktır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Boyundaki şişliği (nodül) siz veya bir yakınınız da fark edebilir. Bu nodül, normal fizik muayeneniz sırasında doktorunuz tarafından da saptanabilir. Ayrıca baş- boyun bölgesiyle ilgili diğer hastalıkların tetkiki esnasında görüntüleme yöntemleriyle rastlantısal olarak bulunabilirler. Kesin sonuca varabilmek için kan tetkikleri, ultrasonografi, sintigrafi, biyopsi gibi tanı yöntemlerinin bir kısmının ya da tamamının yapılması gereklidir.

Tedavi İçin Uygulanacak Yöntemler Nelerdir?

Doğru teşhis konulduktan sonra, doktorunuz tümörün tipine, boyutuna, yaygınlığına, yaşınıza ve genel sağlık durumunuza göre sizinde fikrinizi alarak en uygun tedavi şeklini belirler. Başlıca tedavi çeşitleri arasında cerrahi tedavi, radyoiyot tedavisi, hormon tedavisi, radyoterapi, kemoterapi, ağrı kontrolü yer almaktadır. Tedaviniz bu uygulamalardan bir ya da bir kaçını kapsayabilir.

TOP